Yedek Subay-Asteğmenlik Boy Kilo Oranları
Türk Silahlı Kuvvetleri, gerekli olduğu sürece olarak yedek subay (asteğmen) alımı yapar. Yedek subay olarak askerde kalmanın en önemli kuralı lisans mezunu olmaktır. Lisans mezunu, yani 4 yıllık üniversite mezunu olanlar askerliğini 6 aylık kısa dönem er ya da 12 ay uzun dönem yedek subay olarak yapar. Yedek subay olarak seçilen kişilerin meslekleri de göz önünde bulundurulur. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde askeri görevler dışında yapılması gereken farklı görevler de vardır. Lisans mezunları, ellerinde bulundurdukları mesleğe göre eğer ihtiyaç varsa yedek subay olarak askere alınır.
Yedek subay olarak askere alınan meslek gruplarının başında sağlık, hukuk ve mühendislik gelir. Türk Silahlı Kuvvetleri, en fazla bu alanlarda askeri personele ihtiyaç duymaktadır. Bu aşamada doktorlar ve diş hekimleri her zaman yedek subay olarak askere alınır. Hukukçular ve mühendislerin de büyük çoğunluğu yedek subay olarak görevlendirilir.
Yedek subay, yani asteğmen olarak askere alınanların boy ve kilo oranları da göz önüne alınır. Ancak askere yedek subay olarak alınacaklar için özellikle bir uygulama yoktur. Standart askere alım kriterlerindeki boy ve kilo sınırlarının dışında kalmayan askerler yedek subay olarak askere alınabilirler. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yedek subaylar için boy ve kilo sınırlaması olmasa da subaylar için vardır. Yedek subay ise en düşük subay rütbesidir. Bu nedenle yedek subay olacak kişiler, subaylık için gereken boy ve kilo oranlarını dikkate alabilirler.
Buna göre subay olarak askere alınacak kişiler 164 cm’den kısa ya da 210 cm’den uzun olamaz. Kilo konusunda da 51 kilodan az, 115 kilodan fazla olamazlar. Bu aralıktaki her aday için belirlenen boy kilo oranı karşılandığı takdirde subaylık rütbesi verilebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.