Web sitemize hoşgeldiniz, 16 Nisan 2024

Yedek Subay-Asteğmen Alan Bölümler

Yedek Subay-Asteğmen Alan Bölümler

En düşük subay rütbesi olan yedek subay, asteğmen olarak adlandırılan rütbeye sahip ordu üyesidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, sürekli olarak yedek subay alımı gerçekleştirir. Bu aşamada askerlik görevini yapacak olan kişileri de askere yedek subay olarak alabilir. Yedek subaylar askeri görevlerin dışında farklı görevler de yaparlar. Bu neden Türk Silahlı Kuvvetleri bu görevleri yaptırma amacıyla yedek subay yani asteğmen alımı yapar.

Eğitim düzeyine bakılarak alınan yedek subaylar, belirli bölümlerden mezun olanlardır. Onun dışında lisans ve üzeri bir eğitim düzeyinden mezun olanlar askerliğini kısa dönem yani 6 ay er olarak yapar. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu bölümlerden mezun olanlar ise 12 ay yedek subay-asteğmen olarak askere alınırlar. Yedek subay olarak askere alınanların bölümü çoğunlukla sağlık, hukuk ya da mühendisliktir. Çünkü askeri personeller arasında bu alanlarda bilgisi olan kişilere sıklıkla ihtiyaç duyulur.

Her meslek grubundan personele ihtiyaç duyan TSK, bazı meslek gruplarına daha fazla ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı ise yedek subay alarak giderir. Bu aşamada doktorlar ve diş hekimleri her zaman yedek subay olarak askere alınırlar. Diş hekimi ve doktorlar 12 ay askerlik yapar ve rütbeleri asteğmen olur. Hukuk fakültesi mezunlarının da yedek subay olarak askere alınma ihtimali vardır. Hukuk mezunlarının büyük bir bölümü askere yedek subay ya da askeri hakim olarak alınır.

Askere sıklıkla yedek subay olarak alınan bir diğer meslek grubu ise mühendisliktir. Silahların teknik bilgilerini çözebilecek mühendisler yedek subay olurlar. Savaş aletlerinin teknik özelliklerini, atış açılarını ve yönlerini belirlemede matematikçilerin ve mühendislerin yüksek bilgisi vardır. Bu nedenle bu bölümlerden mezun olanların büyük bir çoğunluğu askere yedek subay yani asteğmen olarak alınır. Asteğmen rütbesi ile askere alınanlar terhislerine 30 ile 90 gün kala terfi ettirilirler ve askerden Teğmen olarak terhis olurlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.