Yasal Düzenlemeler Sonucunda Askeri Yargılamalar Nasıl Yapılacak?
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dünyadaki birçok ordu, faal anlamda hiçbir görev yapmazken Türk Ordusu, Güney Kore’ye, Bosna’ya, Kosova’ya ve Afganistan’a barış gücü göndermiş, 1983 yılından sonra eli kanlı terör örgütü pkk ile mücadele etmeye başlamıştır. Günümüze kadar birçok şehit verilen bu mücadelenin ardından Irak ve Suriye topraklarını kullanan birçok terör örgütü ile de mücadele etmek zorunda kalmıştır.
Böylesine zorlu görevleri yapan askerler ve komutanların yargılanmaları, zaman zaman kamuoyunda infial uyandırabiliyor. İşte bu problemleri ortadan kaldırmak, terörle mücadeleyi daha ciddi bir şekilde ve kararlılıkla yürütebilmek için yasal düzenlemelere gidilmeye karar verilmiştir. Yasalarda yapılan değişiklikler sonucunda, işlenen herhangi bir suç varsa davanın devlete karşı açılması öne alınarak zorlu görevlerde canı pahasına savaşan askerlerin yasal bir zırha bürünmeleri sağlanmıştır. Ayrıca emeklilik yaşı ve suçların içerikleri konusunda da yasalarda düzenlemeler yapılmıştır.
Askeri yargının ortadan kaldırılarak ikili yargı sistemini ortadan kaldırılması hedeflenirken 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütü mensupları tarafından işgal edilen koltukların hak edenlere devredilmesi eksiklik ve yetersiz personel durumlarında emekli askerlerin göreve geri çağırılması veya emeklilik yaşı gelen askerlerin görevlerine devam edebilmeleri, yasalara uygun hale getirildi. Genelkurmay Başkanı ve ona bağlı olan Kuvvet Komutanları hakkında dava açılabilmesi Başbakan’ın iznine tabi tutulurken diğer görevlerdeki askerlerin yargılanmaları Milli Savunma Bakanlığı’nın iznine bağlandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.