Düztabanım Askerden Muaf Olur muyum?
Askerlik Kanunu kapsamında 20 yaşına gelen her Türk erkeğinin askerlik yapması zorunlu olsa da bazı durumlarda bu zorunluluk ortadan kalkar. Eğitim ve sağlık gibi durumlar askerlik zorunluluğunu ortadan kaldırır ve kişi askerlikten muaf edilir. Askerliğe engel olan sağlık durumları, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği kapsamında bildirilmiştir. Bu yönetmelikte bildirilen durumların arasında düztabanlık da vardır. Fakat düztabanlar her zaman askerlikten muaf edilmezler.
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre aşağıdaki durumlarda olan düztabanlardan askerlikten muaf edilir.
- Bir ayağın diğer ayaktan 6 cm büyük ya da 3 cm küçük olması
- Yürüme bozukluğuna sebep olan çukur taban sorunu olması
- Aşil kirişi kısalığı ve ağrılı topuk dikeni olması
- Yürüme sırasında ayakta şekil bozukluğu olması
- Dezenformasyon görülmesi ve topuk kemiğinin 10 dereceden az yükseklikte olması
- Ayağı 10 derece bükememek
- Kas ve kemik bozuklukları
- Atrofi, spazm ve flask düztaban gibi sorunların olması
Yukarıda da belirtildiği gibi düztaban olan herkes askerden muaf edilmez. Askerler düztabanlık konusunda bu kriterlere göre muayene edilirler. Muayene sonucunda muafiyet durumu belli olur. Askere gidecek kişinin düztaban olup olmadığı ve düztabanlık derecesi askeri hastanelerde teşhis edilir. Askerden önce alınan sağlık raporlarında düztaban olduğu yazsa bile bu rapor geçersiz sayılır. Muayene sonucu düztabanlık derecesi yüksek olanlar askerden muaf edilir. Askeri hastanede yapılan muayene sonucu düztabanlık derecesi az olanlar askere alınırlar ve hatta isterlerse komando dahi olabilirler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.