Yakını Vefat Eden Askere İzin Durumu
Askerlik, normal dönemde 12 ayı, kısa dönemde ise 6 ayı kapsayan bir süreçtir. Bu süreçte askerlerin ailesinin başına talihsiz durumlar da gelebilir. Askerler ise bu durumda ailelerinin yanında olmak isteyebilirler. Bu talihsiz olaylardan en kötüsü de bir yakınının vefat etmesidir. Bu durumda askere cenazeye katılması için izin verilir. Fakat bu izin, belirli şartlar altında verilir.
Askerliğini yapan birinin bir yakını öldüğünde devlet tarafından askere özel izin verilir. Fakat bu izin, ölen her yakın için geçerli değildir. Devletin sağladığı cenaze izni, sadece askerin birinci dereceden akrabalarının vefat etmesi durumunda geçerlidir. İkinci ve üçüncü dereceden akrabaların vefat etmesi halinde askere izin verilmez.
Birinci derece akrabalar, anne, baba, eş ve çocuklardır. Askerliğini yapan birisinin annesi, babası, eşi ya da kendi öz çocuğu vefat ederse askere cenazeye katılması için izin verilir. Bu iznin süresi 10 gündür. Ayrıca yol izni de verilmektedir. Askerler, kardeşlerinin vefat etmesi halinde onun cenazesi için de izin isterler fakat kardeşler birinci dereceden akraba sayılmazlar. Kardeşlerin yanı sıra dede, nene ve torunlar ikinci dereceden akraba olarak kabul edilir. Bu kişilerin vefatı durumunda askere izin verilmez. Dayı, amca, teyze, hala, yeğen gibi akrabalar ise üçüncü derece akrabalardır. Bu akrabaların ölümü de askere izin verilmesi için yeterli değildir.
Yakını vefat eden askere 10 günlük izin artı yol izni verilir. Peki, bu izin askerlikten sayılır mı?
Birinci dereceden akrabası vefat eden asker izinli olduğu sürece askerlik yapıyormuş gibi kabul edilir. Verilen 10 günlük izin şafaktan düşer.
2 kez ölüm izni kullanabilirmiyim