Web sitemize hoşgeldiniz, 27 Nisan 2024

Askerden Kaçma Suçunun Cezası Nedir?

Askerden Kaçma Suçunun Cezası Nedir?

Devlet için esas olan yasalar ve kurumların işlevliliğidir. Türkiye Cumhuriyeti Ordusu, er ve erbaş olarak silahaltına aldığı askerlerin eğitiminden ve belirli bir süre silahaltında tutulmasından sorumludur. Türkiye Cumhuriyeti’nin erkek vatandaşlarının, devletin belirlediği şartlara eriştiğinde askerlik görevleri için birliklerine katılmaları gerekir. Askerden kaçmak ise ciddi bir suçtur ve devletin yasalarla belirlediği haklar haricinde kimseye ayrıcalık tanınmaz.

Askerden kaçma durumu çeşitli sebepler ile bazı insanlarda görülen bir davranıştır. Askerlik her ne kadar kutsal bir görev olsa da zorlukları herkes tarafından bilinir ve bazı insanlar bu zorlukları kaldıracak gücü kendinde bulamayabilirler. Kimisi hastalık nedeni ile kimisi ruhsal bozukluklar nedeni ile askerlikten kaçma durumu ile karşı karşıya kalabilir.

Ancak her ne sebeple olursa olsun bu kutsal görevi yerine getirmekten kaçmaya çalışmanın cezası vardır. Bu ceza, Askeri Ceza Kanunu’nun 66. maddesinde açıkça belirtilmiştir ve gerekli merciler tarafından uygulanır.

Kanunda belirtilenlere göre, eğer askerlik görevini yapmakta olan bir kişi, bağlı bulunduğu birlikten izin almadan 6 günden fazla süre uzaklaşırsa, 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır. Aynı şekilde hava değişimi, izin veya istirahat nedeni ile gönderilmiş olan askerler, izin verilen sürenin bitiminden itibaren 6 gün içinde birliklerine teslim olmazlarsa yine aynı hapis cezasına çarptırılırlar.

Peki, hapis cezasının süresi neye göre belirlenir? Askerden kaçan kişinin firarda kaldığı süre cezanın ne kadar olacağını belirleyen faktördür. Örneğin askerden kaçan kişi 1 gün sonra birliğine teslim olursa veya yakalanırsa, bu kişi Askeri Ceza Kanununun firar suçuna göre yargılanmaz. Kısa süreli kaçış nedeni ile Disiplin Mahkemesi Kanununun 50. maddesinin a fıkrasına göre yargılanır.

Bu durumu şu şekilde kategorize edebiliriz:

– Eğer asker, yasal süre olan 6 günün ardından 1 günlük süreden önce yakalanırsa Askeri Ceza Kanunu madde 68’e göre yargılanır.

– Eğer asker, yasal süre olan 6 günün ardından 1 günlük süreden sonra yakalanırsa veya teslim olursa Askeri Ceza Kanunu madde 68’e göre yargılanır.

– Eğer asker, yasal süre olan 6 günün ardından 1 günlük süreden önce teslim olursa Disiplin Mahkemesi Kanunu madde 50’ye göre yargılanır.

Kişinin Disiplin Mahkemesi madde 50’ye göre yargılanması durumu şu manaya gelmektedir. Kişinin işlediği suç, disiplin suçu olarak kabul edilir ve bunun cezası, kişinin amirinin takdir yetkisine bırakılır. Bu durumda disiplin mahkemesinin uygulayacağı ceza kişinin askerlik hizmetine yansıtılmaz. Ancak amiri tarafından takdir edilecek olan ceza, kişinin askerlik hizmetine yansıtılacaktır.

Kişinin Askeri Ceza Kanunu madde 68’e göre yargılanması, kişinin suçunun firar suçu olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Bu durumda kişi kendisine verilen hapis cezasını tamamlamak zorundadır. Kişinin çekmekte olduğu bu hapis cezasının süresi, askerlik hizmeti süresine yansıtılmaz. Kişinin hapis süresi bittikten sonra askerlik hizmetine devam edeceği tarih, askerden kaçmış olduğu tarihten itibaren sayılır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.