Askerde Bakaya Kalmak Nedir?
Askere gidecek olanlar için en önemli mevzu daha önce hiç tanımadıkları bir ortamda neyin ne olduğu konusunda bilgisiz olmalarıdır. Elbette sağdan soldan öğrenilen birçok şey olmakta, daha önce askerliğini yapmış arkadaşlarımızdan ya da büyüklerden bu konuda fikir alma şansı var. Lakin askerlik sürecinde her şey farklı oluyor. Yaşayarak tecrübe etmek özellikle askerlik konusunda çok daha anlamlı bir tanımlama.
Askerliği tecil ettirmek, yoklama kağıdı gönderilmesi, uzun ve kısa dönem askerlik gibi konular genel olarak herkes tarafından bilinmekle beraber bi çoğumuzun duyduğu ama anlamını bilmediği kelimeler de mevcut. Bunlardan biri de Bakaya ya da fiil içinde kullanılmış hali ile bakaya kalmak. Askere gidenlerin büyük bir çoğunluğu görevini eksiksiz yerine getirdiği için bu ifadeyi bilmemek doğal karşılanabilir, ama yine de konu hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir. Bakaya kalmak askerlik sürecinin başlamasından sonra gerçekleşen bir durumdur. askerlik.gen.tr Kısaca anlatmak gerekirse askerliğini yapan kişi kendisine verilen süre zarfı içinde kendisinden istenileni yapmazsa bakaya kalmış olur. Bu durum en çok sevk için çağrıldığı halde, sevkin son gününe kadar belirtilen yere gitmemiş olanlar ya da askerlik de sevk edildiği birliğe kendisine tanınan süre içinde teslim olmamış olanlar için kullanılır. Bir asker zamanında birliğine katılmamış olursa bakaya kalmış olur. Bununla birlikte ölüm, cenaze, acil sağlık sorunu gibi herhangi bir özrü varsa durum değişebilir ve bakaya kalma hali meydana gelmez.
Bakaya kalma durumu zorunluluk olmadığı sürece istenmeyen bir durumdur. Askerlik görevini icra edenlerin bu duruma düşmemeleri gerekir. Herhangi bir özründen dolayı zamanında birliğe teslim olamayacak kişilerin bunu sevk edildikleri birliğe ya da bizzat birlik komutanlarına bildirmesi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını engelleyebilir.
Yorumlar