Web sitemize hoşgeldiniz, 18 Nisan 2024

Askerlik Tecil Ettirme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Askerlik Tecil Ettirme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bütün devletler, vatandaşlarının uyması gereken yasalar ve kurallarla hayata devam edebilmektedir. Askerlik de erkek olan Türk vatandaşları için yasal bir zorunluluk ve asli bir görevdir. Atalarımızın sözlerinde belirtildiği gibi “Türkler, asker bir millettir.”. Yasalar, devletin çıkarlarını düşündüğü kadar vatandaşlarının da çıkarını düşünür. Belli bir yaşa gelen ve yasalar gereği hiçbir engeli bulunmayan kişiler silahaltına alınırken bazı özel durumlarda belirli sürelerle askerlik hakkını tecil etme hakkı da vatandaşlara verilir. Bu nedenle 21 yaşına ulaşan herkes askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda ve farklı sebeplerle askerliğinizi erteleme imkânınız vardır. Örneğin üniversite eğitimi görecekseniz veya sağlık ile ilgili bir tedavi sürecindeyseniz askerliğinize belirli şartlar dâhilinde erteleyebilirsiniz.

Kimler Askerliğini Tecil Ettirebilir?

Peki, kimler askerliklerini ne zamana kadar tecil ettirebilir? Bu sorunun cevabını aşağıda maddeler hâlinde bulabilirsiniz.

– Eğer lise veya üniversite eğitiminize devam ediyorsanız, en fazla 29 yaşınıza kadar askerliğinizi erteleyebilirsiniz. Eğitiminizi açık lise veya açık üniversitede yapıyor olmanız bu haktan mahrum olmanıza neden olmaz.

– Eğer yüksek lisans veya doktora eğitimi alıyorsanız, en fazla 33 yaşına kadar askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Eğitiminizin yurt içinde veya yurt dışında olması buna engel değildir.

– Eğer kilo açısından askerlik yapamayacak durumdaysanız, bir sonraki yıla kadar askerliğiniz ertelenebilir.

– Eğer lisanslı bir sporcuysanız en geç 33 yaşınıza kadar askerliğinizi erteleyebilirsiniz.

– Eğer abiniz ya da kardeşiniz askerlik yapıyorsa, onun askerliği bitene kadar kendi askerliğinizi erteleme şansına sahipsiniz.

– Eğer emek verdiğiniz bilim dalında dünya çapında ilgi görecek bir proje üzerinde çalıştığınızı ilmî kurumlar tarafından onaylatabilirseniz, en geç 36 yaşınıza kadar askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

– Eğer yurt dışında çalışma veya oturma iznine sahipseniz ve bunu belgeleyebilirseniz, en geç 38 yaşınıza kadar askerliğinizi erteleyebilirsiniz.

– Eğer bir sağlık problemi nedeni ile tedavi sürecindeyseniz ve Yoklama Heyeti tarafından yapılan muayenede bu rahatsızlık görülüyorsa, askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

Askerlik Tecil Süresi Ne Kadardır?

– Eğer lise veya dengi bir yerden mezun olduysanız, mezuniyetinizden sonra 3 yıllığına askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

– Eğer üniversiteden mezun olduysanız, mezuniyetiniz tarihinden sonraki 2 ay içerisinde askerliğinizi 2 yıl süre ile tecil ettirebilirsiniz.

– Eğer yüksek lisans, staj, mastır veya doktora programlarından birinden mezun olduysanız, askerliğinizi 1 yıllığına erteleyebilirsiniz.

Askerlik Tecil İşlemleri İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Askerlik tecil başvurusunu internet üzerinden yapmanız mümkün değildir. Bunun için kayıtlı olduğunuz askerlik şubesine giderek bizzat başvuruda bulunmanız gerekir. Başvuru için şubenize gitmeden önce gerekli belgeleri hazırlamanız ve şubeye sabah saatlerinde gitmeniz beklememek için faydalı olacaktır.

Sizden istenecek belgeler:

– Mezuniyet diploması ve 4 adet fotokopisi

– Nüfus cüzdanı ve 4 adet fotokopisi

– Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf

– Ehliyet cüzdanı ve 2 adet fotokopisi (varsa)

Tecil Yaptırmayanların Durumu Ne Oluyor?

Askerliğe gitmediğiniz süre boyunca eğer herhangi bir sebeple tecilinizi yaptırmazsanız asker kaçağı olarak bakaya kalırsınız. Bu da yaptırımı olan bir durumdur. 2011 yılı itibariyle asker kaçaklarına verilen hapis cezası kaldırılmış olsa da çok ciddi para cezaları uygulanmaya devam etmektedir. 6 aylık kaçak olma durumunda 300 lira civarı bir para cezasına çarptırılırken, 10 yıllık kaçak olma durumunda 20 bin lira gibi para cezalarına çarptırılabilirsiniz. Cezası olsun ya da olmasın, herkesin vatani görevini yerine getirmesi veya çeşitli sebeplerle askerliği erteleme durumunda tecil işlemlerinin geciktirilmemesi çok önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.