Web sitemize hoşgeldiniz, 28 Mart 2024

2019 Yeni Askerlik Sistemi ve Bedelli Askerlik

2019 Yeni Askerlik Sistemi ve Bedelli Askerlik

8 mart 2019’da uygulamaya konulan yeni askerlik sistemi ile birlikte sistem adeta tamamen değişti. Asker adaylarının görev süreleri, yaş dolayısıyla ertelemeler, askerlerin alacakları maaşlarda değişiklikler yapıldı. İşte yapılan değişiklikler ve yeni askerlik sistemi ile bedelli askerlik hakkında detaylı bilgiler;

Öncelikle sistemin kalıcı olması planlanmaktadır. Bu sayede asker adaylar, bedelli asker, yükümlü erbaş/er ve yedek astsubaylık olarak üçe ayrılacak. Akabinde yedek subaylık ve dövizle askerliği de unutmamak gerek. Aşağıda sistemle ilgili bir takım akla takılan sorular ve cevapları bulabilirsiniz.

yeni askerlik sistemi şeması

2019 Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?

Bedelli askerlik ücreti yeni sistem ile birlikte 31.343 lira olarak belirlenmiştir. Her 6 ay süre zarfında memur maaşına gelen zamlar ile doğru orantılı bir şekilde bedelli askerlik ücreti de artacaktır. Dövizli askerlik ücreti ise 5.113 euro şeklinde belirlenmiştir.

Eğitim görmek zorunlu mu?

Yeni sistemle birlikte bedelli askerlik yapacak dahi olsanız 1 aylık temel askeri eğitimi almak zorundasınız. Lise mezunu ve altı gençler ise 1 aylı eğitime müteakip 5 ay daha eğitim görecek. Tabii ki içlerinden bedelliye ayrılmak isteyen olursa bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askere ayrılmak isteyenlerin oranında fazlalık olursa kura çekilebilecek. Askerlerimiz görev yaptıkları süre boyunca harçlık alacaklar. 6 aylık süre bittiğinde ise asker devam etmek isterse ve uygun görüldüğü taktirde 6 ay daha sözleşmeli fakat maaşlı olarak görev yapabilecek. Bu 6 ay da bittikten sonra eğer komutanlarının değerlendirmeleri uygunsa ve asker devam etmek isterse sözleşmeli asker veya uzman erbaş olmak için müracaat edebilecek.

MYO 2 Senelik Mezunların Askerlik Durumu Ne Olacak?

MYO mezunları aynı meslekte 2 ay temek askerlik sınıf eğitimi alıp sonrasında 10 ay süre zarfında maaşlı olarak çalışabilecek. Toplamda 12 ay görev yaptıktan sonra isterse ve uygun olursa askerde kalabilecek ve astsubaylığa geçebilecek veya istemezse terhis olabilecek.

Lisans ve Lisansüstü Mezunları Askerlik Durumu Ne Olacak?

Yedek subay olarak görev yapabilecek, MYO mezunlarında olduğu gibi 2 ay temel askerlik sonrasında 10 ay maaşlı görev yapabilecekler. Yedek subaylıkta kadrolarda yoğunluk söz konusu ise yedek astsubaylığa başvuru yapabilecekler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.